Helemaal hip: apenkooien voor volwassenen

19 september 2016 om 20:09 door Cerise van Vliet

Helemaal hip: apenkooien voor volwassenen

Net zoals vroeger! Foto: ANP

Met je tong op je knieën door de weilanden denderen, in de sportschool aan gewichten trekken of op een fiets racen die niet vooruitgaat. Het zijn de vaak teleurstellende sportervaringen waardoor volwassenen liever iets anders doen.

Sporten wordt dan ook snel geassocieerd met de gewichten in de sportschool, de loopband of de spinningfiets, maar sporten hoeft helemaal niet vervelend te zijn! Althans, niet als het aan Han Balsem ligt. Hij laat volwassenen namelijk apenkooien, ja, inderdaad, precies zoals je vroeger in de gymzaal deed.


Balsem organiseert sinds 2013 de lessen apenkooien in Amsterdam. Ze zijn zo populair dat hij dit concept doortrekt naar Utrecht, Rotterdam en Den Haag. „Er kunnen 25 mensen meedoen, maar er hadden zich er 38 aangemeld” zegt hij tegen de NOS.

NOSTALGIE

Apenkooi roept veel nostalgische gevoelens op in ons kikkerlandje. „Op het moment dat mensen binnenkomen en op een bankje gaan zitten, komt het kind weer in ze naar boven”, vertelt Han, die aan de sportacademie studeerde. „Ze kijken me dan aan met zo’n blik van: wat gaan we doen, meester?”

TREFBAL EN VARIATIES

Je gaat tijdens de lessen niet alleen apenkooien, ook trefbal en variaties op apenkooi passeren de revue. „Bij kinderen kun je duizend keer hetzelfde spelen, maar bij volwassenen moet je toch meer variëren om het leuk te houden.”


De lessen werden eerst alleen aangeboden voor groepen, maar nu kan je als individu ook gewoon deelnemen aan de lessen. Dus voor iedereen die genoeg heeft van hetzelfde rondje hardlopen of de vervelende sportschooltypes: potje apenkooien?