Ons verhaal

Een blauwe maandag in 2007

Er was eens een blauwe maandag in 2007. Het was de tijd waarin Corona alleen nog maar een onschuldig biertje was, Donald Trump slechts een halfgare zakenman en de studiefinanciering geen lening maar nog een cadeautje van de overheid.  

Student Han Balsem zat op dat moment in het eerste jaar van de ALO-sportopleiding in Amsterdam. Het eerste jaar van z’n opleiding draaide om gymmen. Veel gymmen! Van dansen tot zwemmen en van bokspringen tot salto’s maken: Han en z’n medestudenten moesten alles leren om de best mogelijke gymleraren te worden. Ze probeerden dus allerlei sporten uit en hadden de grootste lol. 

Dat zette Han aan het denken. Want waarom is gymmen er eigenlijk alleen voor scholieren en doe je het als volwassene alleen maar in het kader van een opleiding? Misschien is dit ook wel heel erg leuk met vrienden en familie? Gewoon lekker spelenderwijs sporten zonder prestatiedrang of beoogd resultaat. Vanaf dat eureka-moment kon Han het idee van gymmen voor volwassenen niet meer loslaten, al duurde het nog even voor het echt vorm zou krijgen.

De eerste ApenkooiGym-plannen

In de zomer van 2012 ging hij naar een festival in Hongarije met een klein groepje waaronder ALO-studenten Jori en Teun. Op de terugweg vertelde Han de jongens met wie hij in het busje zat over zijn idee om gymmen toegankelijk te maken voor een grotere groep. De rit was lang en ze hadden uren de tijd om erover te brainstormen. Han, Teun, Caspar en Jori werden gaandeweg enthousiaster en aan het eind van de lange zit, hadden de eerste ApenkooiGym-plannen al vorm gekregen. 

Eenmaal thuis maakten ze een whatsappgroep aan en een facebookpost met de vraag: ‘Wie vindt het leuk om een keer te komen Apenkooien?’ De reacties waren positief en enthousiast en nog geen week later was de eerste Apenkooiles een feit. Hoewel het puur voor de lol was en geen zakelijk initiatief, moesten ze wat gemaakte kosten dekken. Dat ging met kasaatje en een geïmproviseerde strippenkaart. Het was een georganiseerde chaos die bleek te werken en iedere week zaten de lessen vol. Met zoveel mensen was het houtje-touwtje beleid niet meer vol te houden en toen de Snowboardwinkel waar Han toen werkte opgeheven werd, besloot hij in 2013 ervoor te gaan: ApenkooiGym werd een bedrijf.

Een lopend vuurtje

Inmiddels werden de lessen steeds populairder en ging het verhaal over de nieuwe gymsensatie als een lopend vuurtje door Amsterdam. Het duurde niet lang voor het NOS-journaal er lucht van kreeg en toen werd ApenkooiGym helemaal booming en Amsterdam werd te klein. Han reisde daarom af naar Utrecht, Den Haag en Groningen om daar met anderen hetzelfde concept op te zetten. Dat was een succes en algauw draaiden deze steden hun eigen lessen. Dat willen wij ook wel, dachten Haarlem, Rotterdam en Breda, dus ook daar werd ApenkooiGym opgezet.

Samenwerking tussen Han en Daan

In 2014 kwam Daniël in de picture. Daniël werkte als gymdocent en deed Freerun clinics als zzp’er. Op een dag vroeg hij Han om hem te komen helpen met zo’n clinic waarop Han Daniël weer vroeg om te komen helpen met ApenkooiGym. Zo werd Daan eerst gymdocent, toen regionaal manager, toen nationaal manager. In 2017, ruim  twee jaar later stapte hij bij ApenkooiGym in als mede-eigenaar. Ondertussen waren Jori en Teun hun eigen weg gegaan. Ze wilden reizen en zijn daarna personal trainer geworden. Vandaag de dag hebben ze allebei succesvolle sportscholen in Amsterdam. 

In 2018 kwamen Han en Daan tot de conclusie dat er meer automatisering moest komen en wat meer structuur om de groei bij te kunnen benen. En hoewel dat voor deze twee apen soms een uitdaging blijft, zijn ze op de goede weg! De stempelkaarten zijn verruild voor een app en ze gingen samenwerkingen aan met sponsors zoals innocent.

ApenkooiGym nu

Helaas kwam in 2020 het onvermijdelijke bekende seizoen 1 van Netflix-hit Covid-19 waardoor het sporten tijdenlang helemaal niet meer mogelijk was. Met andere werkzaamheden en creatieve oplossingen zoals online speltoerooien, een naaktkalender met gymleraren en custom-made t-shirts probeerden ze het hoofd boven water te houden. Wat er qua sporten mogelijk is, blijft van maand tot maand de vraag. Wel staat een ding als een paal boven water: Daan en Han vinden het, zeker in een onzekere tijd als nu, belangrijk om Apenkooien en daarmee sport en plezier toegankelijk te houden voor iedereen. 

Ze roeien met de riemen die ze hebben en grijpen alle kansen aan die binnen de mogelijkheden en regels vallen. Want samen sporten en lekker spelen houden je niet alleen fit, het is een sociale happening en je loopt met een blij gevoel de les uit. Daan en Han zullen er dan ook alles aan doen om Apenkooien te blijven organiseren.

Wil jij starten met apenkooien?